t*Rust, dekentjes die rust brengen

315
t*Rust, dekentjes die rust brengen
t*Rust, dekentjes die rust brengen

Een beetje rust in een woelige wereld als vandaag, iets wat iedereen kan ervaren via een t*Rust-dekentje. Dat is het doel van het project van Sigrid Depraetere. Van opleiding is ze kinesitherapeute en na 15 jaar in die wereld te werken, sloeg ze een nieuwe weg in.

Ze startte met alternatieve therapieën waaronder een eigen praktijk voor voetreflextherapie. Enige tijd terug begon ze met een nieuw project: t*Rust-dekentjes, zware dekentjes die voor verschillende doelen gebruikt kunnen worden. t*Rust staat zowel voor ‘rust’ als voor ‘vertrouwen’: via het deken worden mensen zich meer bewust van hun lichaam en kan het lichaam zich ontspannen. Het dekentje brengt iemand terug in contact met zichzelf doordat de eigen lichamelijke grenzen hervonden worden.

Na enkele testen bij zowel kinesisten als logopedisten, scholen en individuele gevallen, werd meer en meer duidelijk hoe de dekens precies te werk gaan. Kinderen met ADHD, dyspraxie of concentratiestoornissen kunnen via het dekentje tot rust komen en zo hun concentratie verhogen of zichzelf beter inschatten. Zo vertelde ze dat een meisje met dyspraxie elke dag een t*Rust-dekentje voor haar nek gebruikt om zich zekerder te voelen bij het maken van toetsen in de klas. Het dekentje biedt daarnaast ook een oplossing voor mensen met slaapproblemen en fibromyalgie. Een vrouw sliep na enkele nachten onder het deken veel vaster, doordat ze zich meer bewust werd van haar lichaam. Ook fysieke pijn als spierpijn en fantoompijn kan gestild worden via de werking van het dekentje. De lijst met mogelijke problemen die het dekentje kan verhelpen, wordt met de tijd en nieuwe ervaringen langer en langer.

Het project staat nog in zijn kinderschoenen, zo heeft Sigrid onlangs succesvol haar eerste t*Rustsessie gegeven waarbij ze een groep vrienden, familie of collega’s een avond vol ontspanning en relaxatie aanbiedt. Het is de ideale manier om kennis te maken met de methode en eventueel zelf thuis verder te gaan met een dekentje. Op langere termijn droomt Sigrid van een boek dat de werking en de theorie van de dekentjes vastlegt en is ze momenteel bezig met het uitwerken van een verhaaltje met tekeningen die de dekentjes dichter moet brengen bij kinderen. Zo werkt een school ook met de dekentjes om leerlingen een manier van ontspanning aan te bieden.

De dekentjes maakt Sigrid zelf uit stoffen die ze tweedehands vindt en waarin ze zoveel mogelijk natuurlijke materialen kan verwerken. Zelf kan je ook je stof binnen brengen waarmee Sigrid aan de slag gaat om een zo’n persoonlijk mogelijk dekentje te maken. Ze selecteerde enkele modellen waar voor iedereen een geschikt formaat en gewicht bij zit. Zo bestaan er kinderdekens, snoezeldekens, schootdekens, slaapdekens en nekhulpjes.

Mocht iemand een deken willen uittesten, kan er altijd een dekentje geleend worden. t*Rust is gelegen in de Kruidtuinlaan 13, 9800 Deinze

Voor verdere informatie kan je terecht op de website: www.dekentjesdierustbrengen.be of kan je persoonlijk contact opnemen op trust@dekentjesdierustbrengen.be of op 0488/07 42 52.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here