Verscholen in een doodgewone straat in Astene ligt de Wassende Maan als een idyllische plek. De ingang lijkt op een hobbithuisje en de vele mensen die op en af wandelen met bakken groenten en fruit, versterken het geborgen gevoel. Al sinds 1986 bestaat de coöperatieve ‘De Wassende Maan’ op dezelfde stukken grond in Astene. Kristien De Witte richtte de biodynamische boerderij op en via hulp van verschillende mensen en financiële steun werd het biologisch tuinbedrijf geboren. Momenteel werken er een twintigtal mensen in en rond de boerderij. De naam ‘De Wassende Maan’ komt trouwens van de stand van de maan. Boeren moesten vroeger rekening houden met de maangetijden om zo het beste tijdstip om te oogsten en te planten te kiezen.

Momenteel omvat het gebied 22 hectare verspreid over verschillende akkers en percelen in Deinze en omstreken. Het aanbod verschilt van jaar tot jaar, maar telkens zijn er ongeveer 30 verschillende gewassen te vinden. Ze hebben ook kippen en varkens die zowel ingezet worden voor het verwerken van resten als voor de bemesting van de akkers. Naast de boerderij hebben ze ook een bio-winkel waar hun eigen dagvers geoogste gewassen en vele andere producten te vinden zijn. Drie jaar geleden werd de winkel vernieuwd en werd het aanbod uitgebreid. Versgebakken brood, kaas, vleesvervangers, ecologische schoonmaakproducten… het is nog maar een kleine greep uit het aanbod.

Een van de grote troeven van de boerderij is zijn bio-abonnementen, ook wel bekend als ‘de groentepakketten’. Doorheen het jaar kunnen mensen wekelijks hun groentepakket ophalen bij een lokaal afhaalpunt en zo met groenten uit lokale en biodynamische landbouw in de keuken aan de slag gaan. Natuurlijk worden hier vooral seizoensgroenten in aangeboden en worden de mensen verrast met verschillende soorten gewassen. Daarnaast hebben ze ook fruitpakketten die bij bedrijven worden afgeleverd met de hulp van ViaVélo, een fietskoerierdienst uit Deinze.

Een leuke anekdote: even terug zagen ze haasjes huppelen in een hoekje van een weide. Ze besloten de diertjes hun ruimte te geven en een hoekje van de weide aan hen af te staan.

De Wassende Maan vindt het belangrijk om ook naar de toekomst te kijken en mee te groeien met de verwachtingen en de verlangens van hun klanten. Zo willen ze kijken of ze binnenkort online producten kunnen verkopen om zo mee te groeien met opkomende websites. Ook vergeten groenten als paarse wortels zijn zeer populair in de winkel en in de groentepakketten en worden misschien volgend seizoen als extra gewas gepland en geoogst.

Meer informatie kan u vinden via de site dewassendemaan.be of gewoon ter plaatse: Beekstraat 35, 9800 Astene (Deinze).


Bedrijfsgegevens