Midden in de Gentstraat, in een gezellig klein winkeltje stapte ik binnen in een roze gloed. Op de banners voor de winkel staat in fleurige letters ‘Zuskus’ met als ondertitel ‘kadootjes en koffie’.

Isabelle en Delphine openden hier ruim twee jaar geleden hun geschenkenzaak. De twee zussen combineerden een knusse originele geschenkenwinkel met een hoekje waar je een koffie kan drinken. De winkel heeft een ruim aanbod aan hebbedingen en hippe cadeautjes. Het aanbod wordt vaak uitgebreid met nieuwe items van lampjes in wolkvorm tot een schattig nachttafeltje. Ze werken graag samen met ondernemingen die hun aanbod uniek maken. Zo liggen er one-of-a-kind juwelen van een juwelenmaakster in de winkel en bieden ze er ook haarrekertjes met een strikje aan gemaakt door mensen uit Heuvelgem, een dagcentrum voor volwassenen met een beperking.

Ze hebben zelfs een hoekje speciaal voor buitengeschenken en met de start van het nieuwe schooljaar liggen er ook leuke schriften, pennenzakken en rugzakken in de winkel. Al enkele seizoenen zijn dingen met ananassen en eenhoorns populair, pastelkleurtjes worden dan weer minder en minder populair. Het wordt het seizoen van de donkere kleuren, wordt me op het hart gedrukt. Ze proberen dan ook de nieuwe trends een plaatsje te geven in de winkel. Een geschenk dat veel gevraagd werd is de lightbox. De lightbox is een lichtgevende doos waar je lettertjes op kan plaatsen in een willekeurige volgorde.

De zussen staan ook altijd klaar om je te helpen zoeken naar een gepast geschenk, als je tussen al de leuke geschenken je weg verliest. Naast het winkelen kunnen mensen ook gezellig een kopje koffie drinken. Sommige mensen komen voor een kopje koffie en gaan buiten met een geschenk, anderen komen voor een origineel cadeautje en blijven even zitten voor een lekkere koffie. Of het gemakkelijk samenwerken is met je zus? Zeer zeker, ze wouden samen aan de droom van een zaak beginnen. Doordat ze allebei naast Zuskus een job hebben, verdelen ze de dagen en taken onderling.

Naar beurzen gaan ze wel graag samen. Daar ontdekken ze de nieuwe trends en zoeken ze nieuwe ideetjes voor Zuskus. Ze houden daarbij rekening dat de producten die ze in de winkel aanbieden betaalbaar blijven voor hun klanten. Naast de winkel en het koffiehoekje houden ze ook af en toe een workshop. Zo maakten ze onlangs een standaard voor taartjes of gebak uit plateau’s uit hun gamma.

Ze dromen ervan om in de toekomst meer workshops te geven. En op lange termijn om misschien een grotere ruimte te zoeken, om nog meer geschenken en workshops aan te bieden.


Bedrijfsgegevens